1ste graad A-stroom

1ste graad A-stroom

Heb je je getuigschrift basisonderwijs op zak, dan start je in het eerste leerjaar van de A-stroom.

De lessentabel in het eerste leerjaar bestaat uit 32 lesuren. Je klas bestaat doorgaans uit een beperkte klasgroep van zo'n 15 tot 20 klasgenoten.

De volledige lessentabel van de eerste graad zie je hiernaast.

In het eerste leerjaar, krijg je een algemene basisvorming van 28 lesuren. Daarin wordt, naast een aantal vakken die nog echt als een 'vak' georganiseerd worden, ook een groep van vakken onder de naam 'STEM' aangeboden. In het STEM-vak worden vakken als wiskunde, natuurwetenschappen en techniek voor een stukje apart, maar ook een beetje door elkaar (geïntegreerd) aangeboden doorheen een aantal projectjes. Wij geloven immers sterk dat je de onderlinge verbanden tussen de verschillende vakken veel beter begrijpt en aanleert wanneer je de vakken niet los van elkaar bekijkt. Dit is zeer belangrijk voor je latere toekomst. In de wereld van techniek houdt alles met elkaar verband en werken veel dingen samen. Op deze wijze word je dus nog beter voorbereid op later en verwerf je de 21e eeuwse vaardigheden voor een succesvolle toekomst!

In het keuzegedeelte kan je meestal kiezen tussen een aantal workshops en dit 4 lesuren per week. Omdat de overgang van basisschool naar secundaire school een grote stap is, starten we het schooljaar met een workshop ‘Leren is organiseren’. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan ‘leren met plezier’. Je leert organiseren en plannen, mindmappen en zelfstandig werken. Ook ‘leven met plezier’ staat in de kijker: samen met je klasgenoten bouwen aan een hechte klasgroep. We maken je ook ICT-wijs: tablets, laptops, internet, sociale media, je eerste stappen in programmeren, computertekenen, …. Na deze workshop hebben ze voor jou geen geheimen meer! In verdere workshops kan je kiezen tussen een aantal STEM thema's waar je op zoek gaat naar je talenten en je interesses. Maak je graag dingen, dan kan je in onze eigen 'Fablab' aan de slag met een lasercutter, een 3D-printer, programmeerbare robotjes, een CNC-machine, een drone, enzovoort. Experimenteer je graag met wetenschappen of elektrische schakelingen, dan vind je vast en zeker wel vanalles naar je zin! Tot slot kan je doorheen het schooljaar ook kiezen tussen workshops waarin je voor het eerst een werkstukje vervaardigt met hout, metaal of bouwsteentjes. Hier en daar zullen we je kennen en kunnen van de algemene vakken nog verder versterken en gaan we soms een tikkeltje verder. Het zorgt er allemaal voor dat je voldoende sterk bent om later makkelijk de wereld aan te kunnen en de juiste keuze kan maken in de volgende schooljaren!

In het tweede leerjaar van de A-stroom heb je 25 lesuren voor je algemene vakken. Je bouwt je basiskennis daarin verder op. Daarnaast heb je de keuze tussen 2 (basis-)opties:

  • STEM-wetenschappen: ‘Doordacht doen en denken met techniek’. (Klik hier voor meer informatie omtrent deze basisoptie.)
  • STEM-technieken: ‘Doordacht denken en doen met wetenschappen’. (Klik hier voor meer informatie omtrent deze basisoptie.)

Twee lesuurtjes per week kan je verder nog kiezen tussen aanvullende workshops waarin je je STEM talenten verder kan ontplooien of waarin je extra verder geholpen wordt met ernstige tekorten.

Tot slot: iedereen is anders en leert anders. Daarom besteden we heel veel aandacht aan je persoonlijk leertraject. Heb je extra ondersteuning of oefening nodig voor een lesonderdeel of loop je net voorop voor een bepaald vak: je leerkrachten zullen je tijdens de lesuren ondersteunen met extra’s op jouw maat!

Lessentabel

1A 2A
(2023-2024)
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
STEM
Wiskunde* 5 4
Natuurwetenschappen* 2 1
Techniek* 2 2
Artistieke vorming MO/PO (STEAM)* 2 0
Nederlands 5 5
Frans 3 3
Engels 2 2
Geschiedenis 1 2
Aardrijkskunde 2 1
Economie 0 1
Basisvorming 28 25
Keuzegedeelte STEM 3 2
Keuzegedeelte differentiatie/VOLT 1 2
Basisoptie: STEM-technieken 5
ALGEMEEN TOTAAL 32 32