Basisoptie: STEM-technieken

STEM-Technieken

Exploratie - Observatie

‘Doordacht doen en denken met techniek’

De leerlingen die zich wel eens de vraag stellen hoe een toestel werkt; de leerlingen die graag zelf de handen uit de mouwen steken; de leerlingen die hun eigen uitvinding écht willen maken … die leerlingen zitten goed in de basisoptie STEM-technieken.

In STEM-technieken leren ze hun eigen systeem te bedenken (ontwerpen) en ze zetten daar met overtuiging hun creativiteit voor in. Ze worden ertoe uitgedaagd zelf te onderzoeken welke keuzes ze kunnen maken (‘Welke grondstoffen, gereedschappen, machines … zal je gebruiken … ?’). Ze zullen hun eigen systeem op een veilige en doordachte manier maken.  Met het uittesten en, indien nodig, het verbeteren van hun systeem, maken ze de cirkel rond.

Om inspiratie op te doen, zullen de leerlingen ook dagdagelijkse systemen onderzoeken. Ze gebruiken hiervoor wiskunde en wetenschappen.  Om de taal van de technologie te leren begrijpen, lezen ze ook handleidingen, plannen, tekeningen … Want een echte denker en doener benut al zijn talenten.

Wanneer ze kennis hebben gemaakt met al deze mogelijkheden zullen de leerlingen al een heel ander beeld hebben van alle beroeps- en studiemogelijkheden waarbij ze deze talenten kunnen inzetten. Met deze basisoptie worden ze uitgenodigd om met hun leraren op weg te gaan en hun talenten binnen STEM-technieken te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Inhoudelijk verwante vervolgopleidingen

Klik op deze link om alle opleidingen van het domein STEM te zien.

Klik op deze link om alle opleidingen van het domein land- en tuinbouw te zien.

Klik op deze link om alle domeinoverschrijdende opleidingen te zien.

VAK 1A
(2023-2024)
2A
(2023-2024)
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
STEM
Wiskunde* 5 4
Natuurwetenschappen* 2 1
Techniek* 2 2
Artistieke vorming MO/PO (STEAM)* 2 0
Nederlands 5 5
Frans 3 3
Engels 2 2
Geschiedenis 1 2
Aardrijkskunde 2 1
Economie 0 1
Basisvorming 28 25
Keuzegedeelte STEM 3 2
Keuzegedeelte differentiatie/VOLT 1 2
Basisoptie: STEM-technieken 5
ALGEMEEN TOTAAL 32 32

STEM-technieken

FABLAB TA Keerbergen

21ste eeuwse vaardigheden