houttechnieken

TSO Houttechnieken

 

De opleiding houttechnieken heeft van oudsher veel aandacht voor het aanleren van technieken om, vertrekkend van het prachtige natuurlijke materiaal hout, meesterlijke werkstukken te maken. Klik hier om naar de lessentabellen te gaan.

Maar..., de opleiding vandaag gaat veel verder dan het vakmanschap en speelt in op nieuwe tendensen die binnen de houtsector ingang hebben gekregen. Nieuwe technologieën zoals CNC-sturingen, automatisering, optimalisatie en rationalisatie, spuit- en verftechnieken, werken met nieuwe materialen, ... komen ook voldoende aan bod. Het werken met de computer, is in deze opleiding, niet meer weg te denken. Het vak technisch tekenen, computertekenen in 2D en 3D, neemt hierbij een centrale rol in.

De leerlingen van vandaag mogen experimenteren binnen het ganse scala van activiteiten binnen de houtsector: van het fijnere accurate werk van interieurprojecten: meubelen, trappen ... tot het grotere constructieve werk: daken, houtskelet, buitenschrijnwerk,... Op die manier kunnen de leerlingen ervaren wat hen het beste ligt.

Als school zetten we sterk in op het mee zijn met maatschappelijke evoluties zoals "BEN (je mee)": de leerlingen krijgen de basiskennis aangaande het duurzaam en milieuvriendelijk bouwen. De theoretische kennis wordt daar waar mogelijk ondersteund door praktijkvoorbeelden vb. de nieuwe inzichten i.v.m. isolatietechnieken.

TSO Houttechnieken is een zeer brede opleiding en vormt een solide basis en voorbereiding voor een aantal hogere studies zoals bachelor hout en bouw, interieur, technisch tekenaar, ... De diploma's van deze opleidingen geven mogelijkheden voor vele knelpuntberoepen: technisch tekenaar, werfleider, technisch medewerker bouw/hout, beheerder van gebouwen, enz.

Lessentabellen

3de

leerjaar

4de

leerjaar

5de

leerjaar

6de

leerjaar

Basisvorming
AV Godsdienst/ Niet- confessionele zedenleer 2 2 2 2
AV Aardrijkskunde 1 1 1 1
AV Frans 2 2 2 2
AV Engels 2 2 2 2
AV Natuurwetenschappen 1 1
AV Geschiedenis 1 1 1 1
AV Lichamelijke Opvoeding 2 2 2 2
AV Nederlands 4 4 2 2
AV Wiskunde 3 3 3 3
AV Informatica 1 1
AV Financiële geletterdheid 0 2
Specifiek gedeelte
TV Elektriciteit 1 1 1 1
TV Hout 6 6 10 11
PV Praktijk Hout 8 8 9 8
Stage Hout 4 weken