STEM Klimaat: luchtdichtheid van schoolgebouwen

Onze school haalde een STEM klimaatsubsidie binnen voor het meten en verbeteren van de luchtdichtheid in schoolgebouwen.

  

We weten al langer dat schoolgebouwen grote energetische verliesposten zijn en daarom niet alleen financieel problematisch zijn, ze hebben ook een serieuze en niet te verwaarlozen impact op ons klimaat.

Om een beeld te krijgen hoeveel energetische verliezen er te wijten zijn aan lekverliezen door een onzorgvuldige luchtdichtheid

doorheen verschillende types van schoolgebouwen, werkt de school een project uit met financiering van de overheid.

https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/92-innovatieve-stem-projecten-in-vlaanderen-en-brussel-om-jongeren-klimaatbewust-te-maken

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/05/92-innovatieve-stem-projecten-krijgen-steun-voor-hun-inspanning-/

De middelen worden grotendeels ingezet voor aankoop van een meettoestel voor luchtdichtheid (het zogenaamde blowerdoortoestel) én voor remediërende maatregelen om deze lekverliezen in te perken.

Vertrekkende vanuit een aantal testlokalen waar de luchtdichtheid opgemeten zal worden, zullen leerlingen stap voor stap een aantal maatregelen toepassen (plakken van tapes en folies, dichten van kieren met dichtingskit, behandelen van luchtdoorlatende oppervlakken met nieuwe technieken, …), zodat de impact en haalbaarheid van deze maatregelen kan ingeschaald worden. Maatregelen die eenvoudig zijn en geen grote budgetten behoeven kunnen dan in meerdere lokalen/gebouwen toegepast worden om zo het energieverlies van de gebouwen in te perken. Dit is goed voor onze geldbeugel, maar nog veel meer voor het milieu. Waar in hoofden van mensen dikwijls in terugverdientermijnen gedacht en gesproken wordt, mag men niet onderkennen dat energiemaatregelen een onmiddellijke positieve impact hebben op het milieu van het ogenblik deze worden toegepast.

Het project zal voornamelijk door 3de graadstudenten uitgevoerd worden in kader van sensibilisering en kennisoverdracht omtrent nieuwe technieken en meetmethoden van duurzaam bouwen.

Voorbeelden van luchtlekken in een klassieke woning: