Projecten <2015

Aangenaam weerzien

Oud-leerlingen zijn bij ons altijd welkom. Maar Toon De Ridder (2de jaar professionele bachelor autotechnologie), Seppe De Ridder (2de jaar professionele bachelor bouwkunde) en Jonas Vermeulen (3de jaar academische bachelor elektriciteit-mechanica), brachten ook hun cursussen mee. Dat en hun ervaringen in het hoger onderwijs, leverde boeiende informatie voor onze laatstejaars.

toonseppe


Wetenschapper voor de klas

In de tweede en derde graad TSO stond voor een keer niet de gebruikelijke leerkracht voor de klas, maar een heuse professor. Professor Manuel Sintubin van de KU-Leuven gaf een lezing met als thema “Planeet Aarde en de menselijke geschiedenis. Hoe geologie de menselijke beschaving vorm geeft.” Niet gemakkelijk, zoals je van een professor mag verwachten, maar wel boeiend.

IMG_20160122_093124


Creatief met metaal

De lessen metaal in 3 BSO monden vaak uit in leuke en nuttige gebruiksvoorwerpen. Enkele voorbeelden van hun creatieve ideeën vindt u op onze fotopagina.

2015-09-29_14.56.33

 


Proficiat, Laurens!

04770714

Oud-leerling Laurens Sweeck behaalde een verdiende zilveren medaille op het Belgisch kampioenschap veldrijden.


Nieuwe directeur

Vanaf 1 januari 2016 wordt Michèle Vervotte coördinerend directeur bij Scholengroep 5 van het GO!. Ze wordt opgevolgd door Steven Hendrickx, leerkracht autotechniek op onze school.

steven_lacht_klein


Rode Neuzen

Het bespreekbaar maken van psychische problemen, vinden ook wij belangrijk. Daarom werden twee lesuurtjes uitgetrokken voor activiteiten in het kader van de Rode Neuzenactie. Er werd bingo gespeeld en er werden hamburgers gegeten. Voor het goede doel mag dat ook wel eens.

Enkele sfeerbeelden op onze fotopagina.

Rode_neus_Jelle


6 Bouw oefent systeembekisting

Om ook met de nieuwste technieken in hun vakgebied kennis te maken, krijgen de leerlingen van de derde graad geregeld les buiten de schoolmuren. Zo trok 6 Bouw naar het opleidingscentrum van de VDAB in Herentals om er de technieken voor systeembekisting onder de knie te krijgen. Een tweedaagse die unaniem als zeer interessant bestempeld werd.

Bekisting


TSO Hout wordt passief

Passiefwoningen zijn helemaal in. Om er meer over te weten te komen trokken de leerlingen van de derde graad TSO Hout een dag op excursie. In de voormiddag bezochten ze een werf in Laarne. Daar wordt een woning in houtskeletbouw opgetrokken, die een passiefhuis moet worden. In de namiddag volgde de workshop ‘Passie voor passief’ waarin ze zowel theoretisch als praktisch konden kennismaken met de vereisten van een passiefwoning.

IMG_3075_kopie

IMG_3099_kopie


Een minuut stilte…

minuut_stilte

16 november 2015 / 12.00 u – 12.01 u


Frenzy’s???

Nog nooit over Frenzy’s gehoord? Daar komt vast snel verandering in. De groep waarbij Igor Peeters (4 TSO Hout) basgitaar speelt, mocht al met Katja Retsin als zangeres optreden tijdens het tv programma ‘Het sterkste netwerk’. Ze speelden er ‘Robbin’ the Liquor Store’, een cover van The Scabs. Die stuurden ook hun legendarische gitarist, Willy Willy, om hen te ondersteunen.

12122920_149617758723164_6689984870422410527_n

Meer info over Frenzy’s vindt u op hun website: www.frenzys.be .

U kan de tv uitzending herbekijken via deze link.

Meer over de toekomstplannen van Frenzy’s vindt u spoedig hier.

12049441_901508473271178_5597116066365521028_n

Katja Retsin had niet alleen belangstelling voor de basgitaar van Igor…


Sportdag tweede graad

Voor de tweede graad zit de sportdag er al op. Zij trokken naar de Lilse Bergen. Het weer zat niet mee, maar het enthousiasme was er niet minder door.

Enkele sfeerbeelden vindt u op onze fotopagina.

IMG_0409


1 september

1_sept

1 september… Voor sommigen een ernstige zaak, anderen kunnen er al om lachen. Voor de ene is het allemaal nieuw, voor de andere een vertrouwde omgeving.

De klassen zijn ingedeeld, de boeken uitgedeeld. Het nieuwe schooljaar kan beginnen.

Een sfeerbeeld vindt u op onze fotopagina.


 

Al een beetje vakantie…

Traditiegetrouw trokken de vijfdejaars ook dit jaar weer naar Spanje, met een tussenstop in Parijs. En hoewel er nog werkstukken moesten afgewerkt worden en examens afgelegd, toch was de vakantiesfeer nooit ver weg. Meer op onze fotopagina.

Spanje15


Vlaamse Houtproef 2015

De vierdejaars deden het weer uitstekend tijdens de Vlaamse Houtproef, georganiseerd door de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers. Bij de leerlingen uit TSO werden Ian Verschueren, Edward Van Cauteren en Florian Frans respectievelijk eerste, tweede en derde. Jarno Timmermans werd tweede bij de leerlingen uit het BSO, Yoram Neyt werd daar vijfde. Proficiat allemaal, en ook jullie vakleerkracht, Eddy Serneels.

Houtproef_2015

Vlnr. Ian Verschueren, Florian Frans, Edward Van Cauteren, Jarno Timmermans en Yoram Neyt bij de prijsuitreiking.


Matthew is de Meest Verdienstelijke Leerling 2015

Jaarlijks beloont het Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FvB Constructiv) de meest verdienstelijke leerling. Dit jaar was dat Matthew Van Beersel uit 6 Elektrische Installaties. Matthew liet zich onder meer opmerken door de klasdeur te vervangen door de deur van een lijnbus, inclusief automatische besturing. Op de hoofdzetel van het FvB mocht hij zijn prijs in ontvangst nemen. Proficiat, Matthew.

Matthew


Op alles voorbereid…

Veilig werken is een prioriteit in alle afdelingen, maar een ongeval is nooit uit te sluiten. Daarom trokken de laatstejaars naar de Thomas More Hogeschool te Lier voor een cursus reanimatietechnieken. En nu maar hopen dat ze het aangeleerde nooit nodig zullen hebben.

maart_2015_132


Berlijn

Ook dit jaar werd de traditionele 100 dagen viering voor de laatstejaars, vervangen door een citytrip naar Berlijn. Na de geslaagde editie van vorig jaar werd het opnieuw een mix van culturele uitstappen en ‘steun aan de lokale horeca’. Ook dit jaar ziet u dus niet alles op onze fotopagina.

Berlijn-298


Meeloopdag

Ook dit jaar gingen weer tientallen 11- en 12-jarigen in op onze uitnodiging voor de meeloopdag. Doorheen een achttal workshops konden ze kennismaken met de verschillende vakken in de eerste graad. Het programmeren van robots werd unaniem als ‘cool’ beschouwd. Maar ook de andere workshops, zelfs die van wiskunde, vielen in de smaak. U kan het zelf vaststellen op onze fotopagina.

meeloopdag


Wintersportdag

Als de sneeuw niet naar ons komt, gaan wij naar de sneeuw. De eerste en de derde graad trokken dus op wintersportdag naar Europa’s langste indoor-skipiste: die van Landgraaf in Nederland. Vooral de snowboard-initiatie kende veel bijval, maar dat had misschien iets met de blonde monitrice te maken. Dat het een verhaal van letterlijk vallen en opstaan was, ziet u op onze fotopagina.

Landgraaf


Baby bright?

Logo_2

Nu het schooljaar al flink gevorderd is, draaien ook de mini-ondernemingen van de zevendejaars op volle toeren. Die van Hout/Bouw produceert en verkoopt geboorteborden, al dan niet met gepaste verlichting. Zoek dus niet langer wanhopig naar een geschikt geschenk. Surf gewoon naar hun website. U vindt die door op bovenstaand logo te klikken, of via de link bovenaan deze pagina.

Kan ook voor uw poedel of pikinees. We zullen het echt aan niemand vertellen!

7770573_orig


SHUT your FACE book 2.0

Onder die titel trekt Bert Gabriëls door Vlaanderen en Nederland met een voorstelling over de gevaren van sociale media. Past perfect in de gezondheidsweek, die dit jaar rond verslavingen draait, vonden we. En dus nodigden we hem uit om op te treden voor onze tweede en derde graad bij het begin van die week, op 26 januari. Onze buren van het Atheneum en van SMIKS vonden dat blijkbaar ook een goed idee en zo zal de voorstelling die dag liefst drie keer gespeeld worden. En ook het gemeentebestuur liet zich niet onbetuigd. Zij stelden ons het nieuwe gemeenschapscentrum Den Bussel en de technicus ter beschikking. Waarvoor dank uiteraard!

Persfoto_BertGabriels_SYFB300dpiFotograaf_Johan_Jacobs


1 B ♥ vogeltjes

Nadat hun voorgangers vorig schooljaar de Haachtse uilen van een nieuwe woonst voorzagen, bekommerden de leerlingen van 1 B zich nu over de Keerbergse meesjes. Ze bouwden zo’n 40 mezenkastjes, die door Natuurpunt zullen geplaatst worden. De mezenpopulatie kan dus binnenkort duchtig aan het broeden gaan.

Door hier te klikken kan u lezen wat er over hun werk op de website van het GO! verscheen.

Natuurpunt


CWxRM overtreft de verwachtingen

De workshop rond het project Coming World Remember Me moest noodgedwongen een paar uur vroeger dan voorzien stopgezet worden. Reden: de klei was op. De enorme voorraad die geleverd werd, was door duizenden bezoekers omgevormd tot meer dan 3000 beeldjes. Het streefdoel werd daarmee ruim overschreden. Coördinator Ruud Koppenol was dan ook niet ontevreden dat hij de poort mocht sluiten en van het bord ‘Sold Out’ voorzien.

Klik hier voor de reportage op ROB-tv.

Door hier te klikken kan u een Youtube-filmpje zien over de workshops.

IMG_1121


Keerbergs burgemeester Vansevenant maakte met zijn familie de laatste beeldjes.

IMG_1098

logo_cwxrm_v-01

Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, nu 100 jaar geleden, had kunstenaar Koen Vanmechelen een idee. Hij wilde de 600 000 doden die er toen in België vielen, gedenken door voor elk van hen een kleibeeldje te maken. Op het domein Palingbeek bij Ieper, één van de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog, zouden die dan deel uitmaken van een installatie van de kunstenaar. De Rotary-clubs en de gemeentebesturen van Bonheiden en Keerbergen sloegen met onze school de handen in mekaar om de kunstenaar hierbij te helpen. Wij hadden immers alleen maar goede herinneringen aan de samenwerking met de kunstenaar bij het CosmoGolem-project. Daarom werd een deel van de werkplaats bouw tot tijdelijk atelier omgevormd.

Tijdens een druk bijgewoonde inauguratie kwam de kunstenaar zelf het project voorstellen. Tot 16 november zijn er workshops en het streefdoel is hier 3000 beeldjes te maken. De scholen uit de omgeving reageerden alvast zeer enhousiast en reeds honderden kinderen maakten hun beeldje onder de kundige begeleiding van onze vijfdejaars.

Wie wenst deel te nemen aan dit project en een beeldje wil (laten) maken is nog welkom, alle dagen tot 21 uur. Donderdag 13 en vrijdag 14 november zijn echter reeds volledig volzet. Een beeldje kost 5 €. De helft van dit bedrag gaat naar het goede doel. Voor ons is dit de organisatie Future of Hope van Chido Govera, waarvoor we vorig jaar ook de CosmoGolem bouwden.

Groepen en verenigingen zijn ook welkom, maar geven best eerst een seintje aan tac@gitbo.be .

Een sfeerbeeld van de inauguratie en van de eerste workshops vindt u op onze fotopagina.

CWxRM009

 

CWxRM030


Internationale erkenning voor milieubeleid

IMG_0672

Sinds midden oktober prijkt een Groene Vlag boven de schoolpoort. Ze werd ons toegekend door de Foundation for Environmental Education (FEE). Deze internationale organisatie beloont daarmee scholen die zich onderscheiden op het gebied van milieubeleid. En we mogen er toch een beetje fier op zijn want slechts 10 Vlaamse secundaire scholen viel dit jaar die eer te beurt.

Het juryverslag loog er niet om:

Never change a winning team en dit slaat ook op het MOS(*)-project van het KTA-GITBO-Keerbergen.

De jongere leerlingen worden stevig gesensibiliseerd door hen in contact te brengen met de natuur en met milieuthema’s uit hun leefomgeving. In de hogere graden trekt de school de kaart van het realiseren van milieuwinst en educatieve winst gebruikmakend van het technisch talent van de leerlingen.

De argumentatie bij het behalen van het derde logo blijft gelden: “Zo leren de leerlingen de duurzame kneepjes van het vak en wordt er duidelijk educatieve winst geboekt. De leerlingen ontkoppelen zelf het rioleringsstelsel, installeren waterbesparende WC’s die regenwater gebruiken, optimaliseren de regeling van de verwarmingskringen of verminderen het sluipverbruik. In de theorielessen worden milieuzorg en duurzame technieken geduid. Op deze manier worden vaklui gevormd die aandacht hebben voor duurzame en milieuvriendelijke technieken.”

Sterk is dat de school zich niet blijft herhalen binnen dit principe. Twee bijzonder relevante onderwerpen werden opgestart sinds het 3de logo. Het installeren van het gaslabo samen met de leerlingen en de energiezuinige technieken die de leerlingen er aanleren en de vormingenreeks i.v.m. Bijna EnergieNeutraal bouwen (BEN) zullen zeker hun steentje bijdragen aan Vlaams-Brabant klimaatneutraal.

(*) Milieuzorg op School

vlag


Leerkrachtendag

IMG_3799

Tradities zijn er om in ere gehouden te worden. En zo werden op 3 oktober de leerkrachten weer eens in de watten gelegd. U hoeft zich niet te haasten: van bovenstaande zijn enkel nog wat kruimels over.


 

CWxRM

KEERINFO_dr_4_2014_08_25_CWRM-document-1


Kennismakingsdag eerste graad

Om mekaar wat beter te leren kennen, trok de eerste graad met de fiets naar De Nekker. We hadden mooi weer besteld en gekregen: 25° en een stralende zon. Op onze fotopagina ziet u hoe duchtig er kennisgemaakt werd.

nekker


Class of ’14

De proclamatie, het blijft toch iets speciaals. Het pak en de das mogen nog eens uit de kast en pa en ma mogen nog eens mee op stap. Je mag de voorzitter van de schoolraad, de directeur van de scholengemeenschap en de schepen van onderwijs de hand schudden. En al die baretten die de lucht in gaan, het blijft een onvergetelijk beeld. De receptie achteraf was beperkt, maar bronnen binnen de Keerbergse horeca spreken wel van een bijzonder lucratieve avond. Maar van dat laatste staan géén beelden op onze fotopagina.

IMG_0438


50 jaar!

Inderdaad, zo lang bestaat onze school al. Daarom werd iedereen die er ooit studeerde of werkte, uitgenodigd voor een reünie tijdens de opendeurdag. Zowel oud-leerlingen als oud-leerkrachten gingen massaal in op die uitnodiging. Heel veel bekende gezichten dus op onze fotopagina.

IMG_0187


Natuurdagen

De natuurdagen eind mei zijn een jaarlijkse traditie waar iedereen naar uitkijkt. De eerste en tweede graad zwermden uit naar alle uithoeken van het land, de derde graad verbleef onder de Spaanse zon.

De eerste graad trok dit jaar naar De Panne. Een selectie van hun foto’s vindt u op onze fotopagina.

IMG_5412


3 TSO bouwt ‘Flying Monkey’

De leerlingen van 3 TSO Elektrotechnieken bouwen een robot met Lego onderdelen. Met de ‘Flying Monkey’, zoals ze hem noemden, nemen ze deel aan de Robocup Junior wedstrijd.

Hoe de werken vorderen, kan u lezen en bekijken op hun blog via deze link.

IMG_20140423_131120397


Receptie CosmoGolem-project

Nu de CosmoGolem, gebouwd door de afdeling Hout, al enkele maanden staat te pronken in Harare (Zimbabwe), stond Chido Govera van de Future of Hope Foundation erop de leerlingen persoonlijk te komen bedanken voor het geleverde werk. Een mooie gelegenheid dus om het project met een receptie af te sluiten. Daarvoor kwamen ook vertegenwoordigers van initiatiefnemer Rotary, de scholengroep, de schoolraad en de ouderraad graag langs. En ook burgemeester Vansevenant en schepen van onderwijs Anno waren present. Ontwerper Koen Vanmechelen verbleef in het buitenland maar stuurde een videoboodschap.

Een sfeerbeeld vindt u op onze fotopagina.

Het gebeuren kon op een stevige persbelangstelling rekenen. Het verslag dat ROB tv maakte kan u bekijken via deze link.

IMG_0749


Twinning project Marokko

Op 27 april vertrokken weer 10 leerlingen en 4 leerkrachten naar Marokko om er verder te bouwen aan het project dat twee jaar terug opgestart werd. Traditiegetrouw brengen ze verslag uit van hun belevenissen via een blog. U kan die lezen via de link bovenaan deze pagina.

KTA_Gitbo_2014_012


Vlaamse Houtproef 2014

Op 24 april gonsde het in de werkplaats van 4 Hout nog meer van de bedrijvigheid dan anders. Die dag namen ze immers deel aan de Vlaamse Houtproef, een wedstrijd georganiseerd door de Confederatie Bouw. De organisatoren hadden er weer een aartsmoeilijke opdracht van gemaakt en na het schitterende resultaat van Arno Guinis vorig jaar, lag de lat hoog. Benieuwd wat het verdict van de jury dit jaar zal zijn.

Geconcentreerde leerlingen en een kritisch leerkracht dus op onze fotopagina.

Houtproef


De basisscholen kwamen langs

Om te weten wat een technische opleiding inhoudt, moet je het proberen. Daar zijn ook de basisscholen van overtuigd, want ze gingen weer massaal in op onze uitnodiging om met hun laatstejaars langs te komen. Dat zowel meisjes als jongens enthousiast waren, ziet u op onze fotopagina.

Doedagen_14


Ondernemer voor de klas

Vele laatstejaars dromen ervan een eigen zaak op te starten. Informatie van deskundigen is dus meer dan welkom. Mevrouw Martine Daenen, kaderlid bij beveiligingsfirma G4S, vond ondanks haar drukke agenda toch de tijd om langs te komen. Zij had het onder meer over de valkuilen voor jonge ondernemers en hoe je aan een startkapitaal komt. Daarnaast belichtte ze ook de aanwervingen bij haar firma. Haar uiteenzetting kon alvast op veel belangstelling rekenen.

ondernemer14


Afrikaweek

De projectweek ‘burgerzin’ kleurde dit jaar volledig Afrikaans. Zo waren er o.a. workshops Afrikaanse dans en percussie en werden er Afrikaanse maskers gemaakt. De week werd afgesloten met een Afrikaanse maaltijd.

Een sfeerbeeld vindt u op onze fotopagina.

afrikaweek

De workshop Afrikaanse dans viel alvast in de smaak.


Vakmansroute

Ook dit jaar gingen we graag in op de uitnodiging van Unizo om tijdens de Vakmansroute enkele bedrijven te bezoeken die technisch geschoold personeel zoeken. 1A en 2A bezochten die dag houtbedrijf Beneens in Olen, Smile Events in Vorselaar en De Machinefabriek in Kasterlee.

De foto’s die ze meebrachten staan op onze fotopagina.

vakmansroute


School in Beweging

Dat was dit jaar het thema van de gezondheidsweek. Er waren tientallen activiteiten. De workshops gingen van yoga tot breakdance, specialisten als een podoloog en een kinesist-chiropractor kwamen langs en in de lessen werden diverse aspecten behandeld.

Beeldmateriaal van enkele activiteiten vindt u op onze fotopagina.

IMG_0108

Ook aan het belang van een goede houding werd uitgebreid aandacht besteed. De eerstejaars ruilden daarom hun stoelen voor zitballen.


CosmoGolem heeft een broertje

De CosmoGolem die de afdeling hout bouwde, wacht momenteel in Harare (Zimbabwe) op afwerking. Omdat ze hem nu al misten bouwden ze dan maar een broertje voor hem. Nu ja, een broertje: hij is wel wat slanker dan zijn voorganger, maar toch ook meer dan 4 meter groot. Hij staat nu bij de ingang van de school (kruispunt Molenstraat en Tremelobaan) en kan er alvast op veel belangstelling rekenen.

DSCN9980


Yes, We Can!

Dat antwoord kreeg de Haachtse afdeling van Natuurpunt van de leerlingen van 1 B op hun vraag of ze uilenkasten konden bouwen. Na een deskundige uitleg over het leven van die beestjes, wisten ze precies wat van hen verwacht werd. Onder leiding van hun leraar techniek werd er gezaagd en getimmerd. Het resultaat mag gezien worden. En dank zij het ingebrande logo zullen de uilen ook weten aan wie ze hun nieuwe woonst te danken hebben.

IMG_0773_kopie

DSCN0106

 

IMG_0283


CosmoGolem-verhaal gaat verder

2397638-a0e804f81e16acf2ebc84677404f5912

Op 7 december vertrok een delegatie van Rotary Keerbergen en van de school met kunstenaar Koen Vanmechelen naar Harare (Zimbabwe) om daar de bouw van een CosmoGolem op te starten. De kunstenaar was bijzonder tevreden over het werk van de afdeling Hout, die de onderdelen gemaakt had. Alles bleek perfect te passen. Voor de afwerking werd te plaatse hout aangekocht. Omdat dat vrij vochtig was staat de reus nu ‘in zijn blootje’ te drogen. Op 17 februari, een symbolische dag voor de kunstenaar, wordt hij ingehuldigd. Daarom vertrekt op 10 februari opnieuw een delegatie naar Harare voor de definitieve afwerking. Dit keer zullen ook de leerlingen vertegenwoordigd zijn. Ze zullen ook de nodige aanpassingen doen zodat de delen ook terug gedemonteerd kunnen worden. In mei wordt de ZimGolem, zoals hij nu genoemd wordt, immers de blikvanger van een evenement in de hoofdstad. Vincent Valkenaers (7 Hout) kreeg al de opdracht de CosmoGolem-blog ter plaatse verder aan te vullen. U kan die steeds lezen via de link bovenaan deze pagina.

2395530-b265085f8994126332e636ac02fd7d3b

Mark Vanhove (Rotary Keerbergen), Koen Vanmechelen en Ruud Koppenol (KTA Gitbo) bij het uitpakken van de onderdelen in Kufunda Village (Harare, Zimbabwe)


Afdeling Hout naar Zimbabwe

(of toch hun namen)

namen

De CosmoGolem, een houten reus ontworpen door kunstenaar Koen Vanmechelen, die ze bouwden, is onderweg naar Harare (Zimbabwe). De leerlingen van 6 Hout en hun klastitularis, staken een tandje bij om alles tijdig klaar te krijgen en zorgden voor een professionele verpakking van de onderdelen. Wat mediabelangstelling betekent, weten ze ondertussen ook.

IMG_0728_kopie

Voor het deksel op de kist ging graveerden alle leerlingen die meewerkten, hun naam in de achterkant van de kop.

IMG_0609_kopie


Word wereldburger!

Dat was de boodschap die Karel Uyttendaele meegaf aan de leerlingen van 5 en 6 TSO. Vanuit zijn eigen rijke ervaring belichtte hij de mogelijkheden tot en voordelen van een (tijdelijke) beroepsloopbaan in het buitenland.

IMG_0775


CosmoGolem nadert voltooiing

In de afdeling hout werd bijzonder enthousiast gereageerd op de vraag van Rotary Keerbergen om een CosmoGolem te bouwen. Het is een houten reus, ontworpen door de gekende kunstenaar Koen Vanmechelen. Het kunstwerk zal opgebouwd worden in Harare, hoofdstad van Zimbabwe. Terwijl de vijfdejaars het hoofd afwerken, leggen de zesdejaars de laatste hand (letterlijk) aan de handen. Hoewel dit aanvankelijk niet gepland was, zullen ook de voeten hier nog gebouwd worden. De kunstenaar toonde zich alvast bijzonder tevreden over de gebruikte houtverbindingen. Er werd gekozen voor de klassieke houtverbindingen, zonder schroeven. Hierdoor wordt een mooier resultaat bekomen en zal alles ter plaatse gemakkelijker in mekaar gezet kunnen worden. Voor de leerlingen is het ook een gelegenheid om deze technieken nog eens op te frissen. Ondertussen worden de laatste logistieke problemen opgelost zodat alles binnenkort kan verstuurd worden. Begin december vertrekt een delegatie van Rotary en van de school, samen met de kunstenaar, naar Harare om de opbouw op te starten. Het is immers de bedoeling dat de kinderen van het project Future of Hope van Chido Govera, de reus ter plaatse opbouwen. Enkele leerkrachten van de afdelingen hout en bouw maakten daarvoor ook al een handleiding met 3D-tekeningen. Koen Vanmechelen zal het kunstwerk inhuldigen op 17 februari, een symbolische dag voor de kunstenaar.

IMG_0533

IMG_0536

IMG_0546


Ministeriële belangstelling voor ECOHEAT cc

Ecologische verwarmingssystemen vinden meer en meer hun plaats in de woningbouw. Naarmate de prijzen van de fossiele brandstoffen stijgen winnen systemen als warmtepompen en zonneboilers steeds aan populariteit. Het is dan ook een sector die snel evolueert. Om leerlingen uit de afdeling Koeling en Warmte toe te laten de nodige ervaring op te doen met dergelijke systemen, werd door het RTC (Regionaal Technologisch Centrum) van de provincie Vlaams-Brabant het project ECOHEAT cc opgestart. In het opleidingscentrum van de VDAB te Anderlecht werden, met medewerking van de fabrikanten, de nieuwste systemen samengebracht. Deze zullen ook steeds up to date gehouden worden. Leerlingen van de deelnemende scholen, dus ook de onze, zullen er terecht kunnen. De leiding van het project werd toevertrouwd aan Hans Frederickx, klastitularis en leraar verwarmingstechniek in 6 Koeling en Warmte van onze school. Hans had in zijn beroepsleven immers al veel ervaring opgedaan met dergelijke systemen. Tijdens de officiële opening mocht hij dan ook de genodigden toespreken, naast o.a. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van de VDAB en Minister van Onderwijs, Pascal Smet. Deze laatste toonde trouwens veel belangstelling voor het project en liet zich tijdens een rondleiding uitvoerig door Hans informeren. De felicitaties waren niet uit de lucht. Van ons dus ook proficiat, Hans.

DSCN9628

DSCN9634

DSCN9637


Verkeersweek

Van 7 tot 11 oktober staan lessen en activiteiten in het teken van verkeersveiligheid. De laatstejaars konden luisteren naar het verhaal van Dries. Hij was het slachtoffer van een verkeersongeval, veroorzaakt door een dronken bestuurder. Een getuigenis die indruk maakte!

IMG_0435


Opdracht: een CosmoGolem ??????????

Van Rotary Keerbergen kregen we een wel heel ongewone vraag. Of we konden meewerken aan de bouw van een CosmoGolem? Dat bleek een reus van zo’n 4 meter hoog, ontworpen door de gekende kunstenaar Koen Vanmechelen (jawel, die van de kippen). Op 17 februari moet hij geplaatst worden in Harare, hoofdstad van Zimbabwe. Hij zal er deel uitmaken van één van de projecten van de Future of Hope Foundation.  Die wil vooral weeskinderen helpen, onder meer door hen te leren hoe ze paddestoelen kunnen kweken. Niet alleen zijn die erg voedzaam voor henzelf, ze kunnen ze ook verkopen.  Deze kinderen zijn ook vaak erg getraumatiseerd en daarin moet de CosmoGolem helpen. Op de plaats van het hart komt immers een deurtje waar ze briefjes kunnen insteken. Zeg maar om hun hart te luchten. Hiervan zal gebruik kunnen gemaakt worden om de hulpverlening aan te passen.

Samen met Marc Vanhove en Marc Plaisier van Rotary, kwam Chido Govera, oprichtster van Future of Hope, het project toelichten aan de leerlingen van de afdeling hout. Hen wacht de uitdaging de moeilijkste delen, handen en hoofd, te bouwen op twee maanden tijd. Bijkomende moeilijkheid is dat het volume zo klein mogelijk moet gehouden worden omdat het transport alleen per vliegtuig kan gebeuren. Het geheel zal dus als een soort bouwpakket moeten gerealiseerd worden.

De financiering van het project gebeurt volledig door sponsoring.

Het resultaat ziet u binnenkort hier en in de pers.

Meer info over onze partners in dit project vindt u via deze links:

Koen Vanmechelen

Future of Hope Foundation

Rotary Keerbergen

Golem006

Golem018

Keerbergen__CosmoGolem_089

Uitspraak van Mark Vanhove tijdens de voorstelling: “De handen worden 1 m 51 groot. Dat is van op de grond tot aan mijn tepel.” In de afdeling hout willen sommigen nu de tepel als nieuwe lengtemaat invoeren.


Sportdag eerste graad

De eerste graad trok op sportdag naar de hindernispiste van het domein Weynishof te Rijmenam. Zoals steeds kwamen onze leerlingen vlotjes over alle hindernissen. U kan het zelf vaststellen op onze fotopagina.

De leerkrachten… dat was een ander verhaal…

IMG_4825


Sportdag tweede graad

De tweede graad trok dit keer naar het Bloso-domein van Hofstade. Uiteraard stonden de watersporten centraal.

Een nat fotoverslag vindt u op onze fotopagina.

20130425_104705


Opgeruimd staat netjes

Op vraag van de gemeente Keerbergen organiseerde de eerste graad een opruimactie voor zwerfvuil. 1 B en 2 B namen de schoolomgeving en het centrum voor hun rekening. 1 A en 2 A bekommerden zich, onder leiding van de gidsen van Natuurpunt, om de Broekelei.

Dat ze het grondig deden, ziet u op onze fotopagina.

IMG_1339


Nieuw schooluniform?

De leerlingen van de derde graad TSO liepen er op 11 maart wel bijzonder netjes bij. Ze waren die dag uitgenodigd op de luchtmachtbasis van Melsbroek om er kennis te maken met de technische beroepen en carrièremogelijkheden bij de luchtmacht. ‘s Middags mochten ze met de officieren aan tafel. En daar hoorde natuurlijk een dresscode bij…

foto_2

Nicolas Vleminx (6 Auto) had zijn fototoestel bij. Een selectie van zijn foto’s staat op onze fotopagina.


3 TSO in journaal VRT

De leerlingen van 3 TSO kregen een prominente rol in het journaal van 26 februari op de VRT. Een cameraploeg volgde hen tijdens een bedrijfsbezoek naar aanleiding van de Onderwijsvakmansroute. Ook Karel Van Eetvelt, voorzitter van Unizo, kwam langs om het belang van technisch onderwijs te onderstrepen. U kan het verslag bekijken via deze link.

Persfotograaf Luk Collet was er ook en was zo vriendelijk ons enkele van zijn foto’s door te sturen. U vindt ze natuurlijk op onze fotopagina.

20130226_UNIZO_Onder3EB89F

 

{ youtube:http://www.youtube.com/watch?v=47DT41m86N4 200 100 }

 

 

 

 

Save