De uitwisseling Zuid->Noord

Tijdens de maand december (2017) bezochten drie Ecuadoraanse leerkrachten onze school. Zij maakten kennismaken met onze leerlingen, maar ook met deze van BA Pitzemburg.

De thema’s van de uitwisseling zijn ‘alternatieve brandstof’ en ‘veiligheid op school/ de werkvloer’. De Ecuadoraanse leerkrachten brengen ons immers op de hoogte van de manier waarop zij aan de slag gaan met bio-ethanol. We kijken alvast uit naar hun tips en ideeën en lichten onze werkwijze toe. Daarnaast komen zij proeven van onze expertise inzake ‘veiligheid op school en op de werkvloer’.

Uiteraard grijpen we deze uitwisseling ook aan om onze bezoekers onder te dompelen in andere aspecten van onze school en in onze cultuur. Daartoe werden er heel wat activiteiten gepland. Een greep uit het aanbod dat we opstelden:

  • De leerlingen krijgen een uitgebreide informatiesessie over schoollopen en het dagelijkse leven in Ecuador. Ze krijgen, als het ware, les van de Ecuadoraanse leerkrachten.
  • Er wordt een kookevent georganiseerd waar traditionele gerechten uit beide landen geserveerd zullen worden aan de bezoekers.
  • Er worden stagebezoeken georganiseerd samen met de Ecuadoraanse leerkrachten.
  • Onze bezoekers zullen zich mee engageren voor onze projecten rond UNESCO.
  • Samen met onze leerlingen van het zevende jaar, bezoeken de Ecuadoraanse leerkrachten de Dossin kazerne te Mechelen.
  • Er staan stadsbezoeken ingepland in Mechelen, Leuven, Brussel en Antwerpen.
  • We gaan samen op bezoek bij kunstenaar Koen Vanmechelen.

Een aantal sfeerbeelden:

Onze leerlingen van het vijfde jaar ontfermden zich over de Ecuadoraanse bezoekers en verzorgden een eerste kennismaking met ons land door middel van presentaties.

Een bezoek aan de brouwerij van Stella Artois leverde heel wat leuke weetjes op.

Tijdens een stadswandeling in Leuven ervaren onze Ecuadoraanse collega’s, onder meer, hoe een doorsnee dag van een student eruit kan zien, maar ook de historische pracht in de stad kon hen bekoren.

Een bezoek aan het Atomium kon niet ontbreken. Expo ’58 kent nu geen geheimen meer!

Dankzij Belgische trots René Magritte werden onze bezoekers ondergedompeld in een mooi staaltje surrealisme.

Tijdens een uitstap naar museum ‘Autoworld’ konden de Ecuadoraanse technici proeven van een stukje ongeziene autogeschiedenis.

De permanente tentoonstelling in ‘Kazerne Dossin’ leerde onze collega’s meer over een stukje geschiedenis dat onze wereld voorgoed veranderde…

Onze Ecuadoraanse collega’s gaven ons de mogelijkheid te proeven van hun traditionele gerechten. Ze konden ons zeker bekoren met hun kookkunsten.

Tijdens een uitgebreide presentatie maakten ook wij kennis met Ecuador. Deze mooie uiteenzetting leerde ons niet alleen welk moois het land te bieden heeft, maar ook konden we kennismaken met het onderwijssysteem, … aldaar.

Tijdens een daguitstap naar Antwerpen werden onze collega’s ondergedompeld in één van onze belangrijkste economische en culturele centra.

https://pers.vlaamsbrabant.be/technisch-atheneum-keerbergen-start-uitwisseling-met-ecuadoraanse-school#