CWxRM 14-18

Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, nu 100 jaar geleden, had kunstenaar Koen Vanmechelen een idee. Hij wilde de 600 000 doden die er toen in België vielen, gedenken door voor elk van hen een kleibeeldje te maken. Op het domein Palingbeek bij Ieper, één van de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog, zouden die dan deel uitmaken van een installatie van de kunstenaar. De Rotary-clubs en de gemeentebesturen van Bonheiden en Keerbergen sloegen met onze school de handen in mekaar om de kunstenaar hierbij te helpen. Wij hadden immers alleen maar goede herinneringen aan de samenwerking met de kunstenaar bij het CosmoGolem-project. Daarom werd een deel van de werkplaats bouw tot tijdelijk atelier omgevormd.

Tijdens een druk bijgewoonde inauguratie kwam de kunstenaar zelf het project voorstellen. Tot 16 november 2014 waren er workshops en het streefdoel was hier 3000 beeldjes te maken. De scholen uit de omgeving reageerden alvast zeer enhousiast en reeds honderden kinderen maakten hun beeldje onder de kundige begeleiding van onze vijfdejaars.

Een beeldje kostte 5 €. De helft van dit bedrag ging naar het goede doel. Voor ons is dit de organisatie Future of Hope van Chido Govera, waarvoor we vorig jaar ook de CosmoGolem bouwden.

Klik hier voor de reportage op ROB-tv.

Door hier te klikken kan u een Youtube-filmpje zien over de workshops.