CWxRM + STEM = STEAM

Expo: Herinneringseducatie en STEM hand in hand tot STEAM!

Ben je op zoek naar een activiteit om de herdenking van de eerste wereldoorlog bij je leerlingen onder de aandacht te brengen en wens je de leerlingen bovendien onder te dompelen in de wereld van STEM, breng dan een bezoek aan onze ‘CWxRM + STEM = STEAM’ event.

Van maandag 26 februari tot vrijdag 9 maart loopt in het GO! Technisch Atheneum Keerbergen een expositie met actieve workshops rond herinneringseducatie(CWxRM) en STEM.

CWxRM

Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, nu 100 jaar geleden, had kunstenaar Koen Vanmechelen een idee.

Hij wilde all 600 000 doden die er toen in België vielen ,gedenken door voor elk van hen een kleibeeldje te maken. Deze beeldjes zullen worden gemaakt tijdens de CWxRM workshops die gedurende vier jaar het land rondtrekken. De beeldjes kunnen worden gemaakt door groot en klein.

Op het domein Palingbeek bij Ieper, één van de slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog, zullen die dan deel uitmaken van een installatie van de kunstenaar.

 

2014

De Rotary-clubs en de gemeentebesturen van Bonheiden en Keerbergen sloegen met onze school de handen in mekaar om de kunstenaar hierbij te helpen. Wij hadden immers alleen maar goede herinneringen aan de samenwerking met de kunstenaar bij het CosmoGolem-project. Daarom werd een deel van de werkplaats bouw tot tijdelijk atelier omgevormd.
Tijdens een druk bijgewoonde inauguratie kwam de kunstenaar zelf het project voorstellen. Tot 16 november 2014 waren er workshops en het streefdoel was hier 3000 beeldjes te maken. De scholen uit de omgeving reageerden alvast zeer enhousiast en reeds honderden kinderen maakten hun beeldje onder de kundige begeleiding van onze vijfdejaars leerlingen.

Een beeldje kost 5 €.

2018

Door het grote succes wordt onze actie van 2014 herhaald. Onze actie past volledig binnen het thema herinneringseducatie en wordt aangevuld met STEM workshops om het project vanuit een holistische visie te benaderen één die in de toekomst ook wel STEAM genoemd wordt.

Bekijk ook het filmpje over de plaatsing van de eerste beeldjes in de Palingbeek te Ieper op het VRT nieuws:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/05/600-000-beeldjes–landschapskunstwerk-in-niemandsland/

STEM

Vandaag de dag staan onderzoekende vaardigheden onder meer centraal binnen STEM-onderwijs (STEM staat voor Science, Technology, Engingeering en Mathematics). Hierbij gaat de aandacht vooral naar (de integratie van) wiskunde, wetenschappen en techniek.

Wanneer we het hebben over mogelijke STEM-projecten, dan denken we al snel in de richting van het programmeren van games in kindvriendelijke programma’s, het aansturen van een robot zoals de Ozobot of het uittekenen van een 3D tekening.

 

Tijd voor STE(A)M in de klas !

Onze school staat gekend om zijn technische opleidingen op zowel A- als B-niveau.

Via de vernieuwende STEAM-projecten willen we onze leerlingen nog dichter in contact brengen met vaardigheden die naar de toekomst toe steeds belangrijker zullen worden.
Tijdens de STEAM-lessen is het doel om leerlingen zoveel mogelijk zelf te laten ontdekken, onderzoeken, proberen, fouten maken en opnieuw proberen. De leerkracht heeft in dit proces een belangrijk rol als begeleider, gids, aanmoediger

Het uitgangspunt is dat er duidelijke raakvlakken zijn tussen STEM-onderwijs en kunsteducatie, maar dat deze fel onderbelicht worden in het onderwijs. Zowel wetenschappelijke als artistieke processen vertrekken vanuit een waarneming die vragen oproept, vanuit een kijk naar de wereld rondom ons. Binnen dat onderzoeksproces versterken STEM en Arts elkaar bij het opwekken van 21ste-eeuwse vaardigheden zoals probleemoplossend en kritisch denken.

De Arts integreren we naast lessen” street art” en het maken van een beeldverhaal of een stop motion filmpje, door het bezoek aan een theatervoorstelling, ontwerpen van eigen muziekinstrumenten, maar ook mondelinge vaardigheden ontwikkelen kan je binnen deze context plaatsen.

 

Interesse?

Neem contact op met:

Steven Hendrickx (directeur)

GO! Technisch Atheneum Keerbergen

Molenstraat 2

3140 Keerbergen

015/51.25.94

directie@technischatheneumkeerbergen.be